"Jumala Israelissa 2016" 11.05.2016

Israel 15.-26.4.2016
 

”Jumala Israelissa 2016” projektin kuvausosuus saatiin tehdyksi kymmenessä päivässä, jotka vietimme huhtikuussa Israelissa. Matka toteutettiin 24:n hengen ryhmänä, jossa oli sekä ensikertalaisia, että useamman kerran maassa käyneitä. Oppaina olivat Kinneret Toursin Heikki Kangas ja Johanna Regev ja matkanjohtajina Marjo Kiviranta ja allekirjoittanut. 

 

Koska Israelissa pääsiäisenviettoaika oli juuri alkamassa, niin Jerusalemin vanhankaupungin muslimialueilla oli jo tapahtunut pienimuotoista mellakointia. Tätä tapahtuu lähes säännöllisesti juutalaisten juhlapyhien alla. Tulimme itse lauantaiyönä Jerusalemiin ja saimme silloin informaation, jossa meitä kehoitettiin välttämään vanhaan kaupunkiin menemistä. Osa ryhmästämme kävi kuitenkin osallistumassa Christ Church seurakunnan jumalanpalvelukseen, joka on aivan vanhan kaupungin portilla. Maanantaina tapahtui jo vakavampaa kun terroristin pommi räjähti bussissa. Bussi syttyi palamaan ja se sytytti puolestaan palamaan myös viereisen bussin. Tässä terroriteossa haavoittui lähes kaksikymmentä ihmistä ja yksi kuoli. Ajattelin sitä, miten olisimme Suomessa reagoineet, jos omassa kaupungissamme olisi tapahtunut samaa. 

 

Kuvausprojekti alkoi sunnuntaina kun kävimme laaksossa jossa Daavid ja Goljat kohtasivat. Ants Seilerin johdolla kuvattiin ensimmäiset puheosuudet ja juonnot, sekä haastattelut ja Heikki Kankaan kommentit. Päivä oli kuuma ja olosuhteet haastavat ja monille koko kuvaustapahtuma oli uusi kokemus. Päästiin kuitenkin hyvin alkuun ja tapahtuman jälkeen lähdettiin tutustumaan päivän muihin kohteisiin, mm Bet Guvrinin kelloluoliin ja Daavidin hautaan Jerusalemissa.

 

Maanantain kuvaukset suoritettiin Moorian vuorella - Golgatalla, Öljymäellä ja Länsimuurilla. Varsinkin kuvaus ”Itkumuurilla” oli varsin mielenkiintoinen tapahtuma. Itse aukiolla ei nimittäin ole lupa kuvata ilman lupaa. Ja jos lupa saadaan, niin kohteen ja kameran on liikuttava jatkuvasti. Samana päivänä aukiolla vietettiin myös juutalaispoikien Bar Mitsva juhlia ja meno ja ääni oli myös sen mukaista. Niinpä kamera peruutti ja teki mutkia ja ja samoin puhujat väen seassa. Kuivausten jälkeen osa ryhmästä lähti tutustumaan Vainojen museoon Jad Vashemiin.

 

Vapaapäiväksi suunniteltuna tiistaina kävimme uusimassa Moorian vuori- kuvauksen ja osa ryhmäläisistä kävi tutustumassa myös Knessetiin, Israelin parlamenttitaloon. 

 

Keskiviikkona siirryimme Karmelvuoren kautta Jordanvirralle, lähelle Genesaretin järveä. Sekä Karmelvuorella, että Jordanilla teimme myös kuvaukset ja Jordanilla saimme myös kastaa yhden matkalaisista Jeesukseen Kristukseen. Se oli mahtava juhlahetki meille kaikille. Illaksi majoituimme Tiberiakseen.

 

Loppuviikon vietimme Pohjois-Israelissa. Torstaina vierailimme Golanilla. Ajoimme sekä Libanonin ja Syyrian rajoille ja tiedostimme jännitteen, joka näillä alueilla vallitsee. Vietimme myös rukoushetken katsellessamme raja-alueelta vain 60km:n päässä sijaitsevaan Damaskokseen päin, jossa sotatoimet jatkuvat Isiksen toiminnan takia. Palatessamme kävimme tutustumassa myös Kapernaumiin ja rantaan jossa Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen.

 

Perjantaiaamuna lähdimme ajamaan kolmen miehen ryhmällä kello viiden jälkeen kohti Jerusalemia, tehdäksemme vielä kerran Moorian-vuori kuvauksen. Tiet olivat tyhjiä aamulla mutta palatessamme paikallinen pääsiäisliikenne oli jo alkanut. Valtaosa ryhmäläisistä osallistui perjantaina Genesaretin järven laivaristeilyyn.

 

Lauantaina oli vapaapäivä ja sunnuntaina tutustuimme vanhan Beit Sheanin roomalaiskaupungin raunioihin sekä vietimme aikaa Sahnen luonnonpuistossa.

 

Maanantain paluumatkalla kävimme tutustumassa vielä, sekä Kaanaassa olevaan pieneen kirkkoon, että Nasaretin kaupungissa olevaan Lähi-Idän suurimpaan Katoliseen kirkoon. Lopuksi ajoimme Jisreelin tasangon kautta Tel Aviviin ja lentokentälle. 

 

Päivät olivat täyteläiset ja työntäyteiset, varsinkin kuvaustiimiläisten osalta. Lassi ja Tarja Jääskeläinen tekivät suuren työn kaikessa ja heidän kokemuksensa ja panostuksensa kuvausten onnistumiseksi oli merkittävä. 

 

Koko ryhmän asenne kaikessa oli erinomainen. Keskinäisissä rukous- ja ylistyshetkissä tiedostimme, että olimme tekemässä jotain muutakin kuin vain vierailemassa Israelissa. 

 

Rukousaiheeksi jäi projektin loppuunsaattaminen. Materiaalin työstäminen ohjelmiksi on suuri työ, joka alkoi heti Suomeen paluun jälkeen. Muistathan asiaa Jumalan edessä, että ohjelmien kautta saisi välittyä Jumalan sanoma niin ”juutalaiselle kuin kreikkalaisellekin”. 

 

Juha

 

 

 


Somistekuva

Somistekuva

Somistekuva

Somistekuva